Czym dokładnie są probiotyki? Probiotyki są zwykle opisywane jako żywe mikroorganizmy, które, jak twierdzi się, zapewniają wiele korzyści zdrowotnych, zwykle poprzez wzmacnianie lub przywracanie normalnej flory jelitowej. Probiotyki są zwykle uważane za ogólnie bezpieczne do spożycia, chociaż czasami mogą prowadzić do niepożądanych skutków ubocznych i zakażeń bakteryjnych w bardzo rzadkich przypadkach. Probiotyki są szczególnie ważne w leczeniu chorób zakaźnych, takich jak biegunka, infekcje drożdżakowe, infekcje gronkowcowe i zapalenie opon mózgowych. Są również stosowane w zapobieganiu i leczeniu infekcji jelitowych związanych z zatruciami pokarmowymi i nadwrażliwością pokarmową.
Probiotyki cieszą się coraz większym zainteresowaniem jako alternatywne podejście do poprawy i utrzymania zdrowia. Stosowanie probiotyków jest coraz częściej uznawane za właściwe podejście w przypadku wielu powszechnych zaburzeń żołądkowo-jelitowych i schorzeń. Okazały się skuteczne w leczeniu zespołu jelita drażliwego, choroby Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejącego zapalenia jelita grubego, zapalenia uchyłka, bólu brzucha i dystresu, zespołu jelita drażliwego i przewlekłej biegunki. Zaleca się również stosowanie probiotyków w profilaktyce infekcji i infekcji drożdżakowych przewodu pokarmowego i zdrowia reprodukcyjnego. Niektóre produkty probiotyczne mają postać tabletek, kapsułek, proszku, płynu lub liofilizatu i zawierają wiele różnych mikroorganizmów.
Korzyści płynące z probiotyków wykraczają poza ich stosowanie jako źródła suplementacji diety. Fakt, że pochodzą z gleby, na której rosną, pozwala im wywierać silne działanie przeciwbakteryjne i odżywcze w organizmie. To środowisko jest na ogół mniej restrykcyjne niż przewód pokarmowy, co umożliwia wzrost potencjalnie szkodliwych szczepów drobnoustrojów. Organizmy probiotyczne zabijają patogeny, wytwarzając nadtlenek wodoru w jelitach i wyściółce jelit. Produkcja nadtlenku wodoru poprawia przepuszczalność komórek jelitowych, co pozwala na usuwanie toksyn i innych potencjalnie toksycznych odpadów.
Probiotyczne korzyści zdrowotne obejmują również lepszą odpowiedź układu odpornościowego na patogeny i mniejsze ryzyko reakcji alergicznych na produkty mleczne, pszenicę i alergeny pokarmowe. Wykazano, że przyjmowanie probiotyków zmniejsza częstość zakażeń u osób z obniżoną odpornością i sprzyja przeżyciu osób z niektórymi typami raka. W szczególności bakterie probiotyczne mogą hamować wzrost drożdży i zwiększać skuteczność antybiotyków w walce z białaczką i rakiem. U osób z nietolerancją laktozy organizmy probiotyczne mogą pomóc zmniejszyć objawy związane z tą chorobą. Nietolerancja laktozy rozwija się, gdy organizm nie może strawić laktozy, która znajduje się w mleku i niektórych produktach mlecznych.
Bakterie probiotyczne występują w przewodzie pokarmowym i czasami określa się je mianem „bakterii przyjaznych”. Zasiedlają jelita organizmu, gdzie wytwarzają probiotyczne enzymy, które pomagają niszczyć szkodliwe bakterie w przewodzie pokarmowym, w tym bakterie wywołujące biegunkę, skurcze, nudności i wymioty. Wiele osób może doświadczyć sporadycznej biegunki lub łagodnych nudności w wyniku probiotycznego działania tych drobnoustrojów. Najczęstszą przyczyną biegunki jest nadmierny wzrost drożdży w organizmie spowodowany spożyciem zbyt dużej ilości cukru lub węglowodanów, które zapewniają drożdżakom prostą drogę do przewodu pokarmowego. Ponadto niektóre odmiany jogurtu zawierają Lactobacillus acidophilus, które są również dobrze znanymi drobnoustrojami probiotycznymi.
Herbata Kombucha jest wytwarzana ze sfermentowanych liści herbaty i jest podobna do składnika aktywnego znajdującego się w napojach kombucha. Chociaż nie ma udokumentowanych korzyści zdrowotnych wynikających ze spożywania herbaty kombucha, jest ona powszechnie uznawana za skuteczny probiotyk, który stymuluje produkcję enzymów trawiennych. Wiele osób, które cierpią na zespół jelita drażliwego lub inne zaburzenia czynnościowe, również odczuwa ulgę w swoich objawach, przyjmując suplement zawierający substancję czynną zawartą w kombucha, zwaną herbatą Kombucha. Kultura Kombucha jest również korzystna we wspieraniu wzrostu dobrych bakterii w przewodzie pokarmowym, dzięki czemu jest idealnym sposobem leczenia zespołu jelita drażliwego i innych schorzeń.
Invex Remedies InvexGold.pl
Na rynku dostępnych jest kilka rodzajów produktów probiotycznych narine i przed zakupem należy zdawać sobie sprawę z różnic w tych produktach. Wiele zawiera tylko jeden lub kilka szczepów bakterii, podczas gdy inne zawierają szeroką gamę różnych szczepów. Niektóre suplementy zawierają również tylko Lactobacillus acidophilus, podczas gdy inne zawierają również kultury Bifidobacterium. Suplementy zawierające tylko Lactobacillus acidophilus są zwykle dobre do stosowania przez większość ludzi. Te zawierające szeroką gamę różnych szczepów są droższe, ale mogą być świetnym sposobem leczenia szerokiej gamy chorób i są dobrym suplementem dla każdego, kto ma trudności z samodzielnym stosowaniem probiotyków.